понеделник, 17 септември 2012 г.

Ароматна лавандулова торбичка и "Гръцки хляб с маслини"



 С нетърпение чакам неделния ден.Тогава се отдавам напълно на децата и моите любими занимания.Вече втора година си събирам лавандула домашно производство.Обожавам аромата и ,затова реших да си направя малка торбичка ,която напълних с цветове от изсушена лавандула.Знам че не съм открила нещо ново,но е хубаво когато може да си направиш нещо хубаво сам.Нарочно я уших и избродирах по-семпла.
 А неделята не може да мине и без домашен хляб.Този път си харесах една рецепта за Гръцки хляб с маслини.Приготвя се с;
 800 гр. брашно
3 ч.ч хладка вода
30 гр. мая
2 с.л мед
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин
10-20 бр. маслини
Маята се разтваря с 1 1/2 ч.ч вода + 1 ч.л. захар и се оставя да шупне.
пресяваме брашното и правим кладенче където добавяме маята и останалите съставки.Месим около 15-20 мин. докато се образува еластично тесто.Оставяме да втаса увито със суха,мокра и накрая пак суха кърпа докато удвои обема си.Омесваме отново и пак си почива за 15-20 мин.

Оформяме два хляба,оставяме да втаса още малко и печем в предварително загрята фурна при 200 'С за около 30 мин. Изваждаме и охлаждаме на решетка. Pin It Now!

Няма коментари:

Публикуване на коментар