понеделник, 18 март 2013 г.

Хлаб с квас

Ставам все по-добра в правенето на домашен хляб с квас. Е, не съм много скромна ,но няма кой друг да ме похвали .


За този хляб съм следвала съветите на Слънце и Луна .Рецептата е :
100 мл. активен квас
300 мл. топла вода
300 гр. пълнозърнесто брашно
200 гр. ръжено брашно
1 ч. л. смляна морска сол
1/2 ч. л. захар

 Павим кладенче в брашното,към което сме добавили солта и захарта .Изсипваме кваса и водата.Месим докато се усвои добре водата. Трябва да се получи меко и еластично тесто.
 Оставяме го да почине за 30 мин. и после обръщаме краищата му нагоре и към средата на 3-4 места. Оставяме го да почине за още 30 мин. и повтаряме процедурата с обръщането.И още една почивка и едно обръщане.
След последното обръщане(общо 3) правим още една почивка - при мен се получи пак около 30 мин. и изваждаме тестодо за да го примесим и оформим в желаната форма. Аз ползвам продълговата форма за кекс и го поставям в нея като я набрашнявам предварително.Оставяме да втаса на топло за около 40 мин. или повече докато увеличи отново обема си.Добре е и да му направите няколко нареза с остър нож отгоре ,за да му дадете хубава посока в която да се спука при печене.
 Печем в предварително загрята фурна на 230 С за около 10 мин. и после намаляме температурата до 190 С и допичаме още 30 - 40 мин. Ако фурната ви е много силна може да покриете хляба с фолио за да не прегори отгоре ,докато се изпече хубаво.

Най - големия комплимент, който получих беше от майка ми (а тя е доста пестелива на похвали към моите кулинарни постижения ),че този хляб миришел като този, който баба и правела.

Pin It Now!

1 коментар: